Επίτροπος Γιούροβα: Αυτορύθμιση των ΜΜΕ για τον περιορισμό του ρατσισμού

Επίτροπος Γιούροβα: Αυτορύθμιση των ΜΜΕ για τον περιορισμό του  ρατσισμού

ρατσισμός, οι διακρίσεις και η «κακή εκδοχή του εθνικισμού» που προωθούν τον αποκλεισμό και το μίσος βρίσκονται σε ανοδική πορεία και τα ΜΜΕ ίσως χρειαστούν αυτορύθμιση προκειμένου να βοηθήσουν στον περιορισμό του προβλήματος", προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα, γράφει η ιστοσελίδα Politico.

Μια «επικίνδυνη» εκδοχή του εθνικισμού «είναι ορατή όχι μόνο στην άνοδο των εξτρεμιστικών κομμάτων» αλλά και στο πολιτικό κατεστημένο το οποίο «δέχεται ένα τμήμα αυτής της ρητορικής διχασμού», είπε η επίτροπος σε ομιλία της στη Βιέννη.

«Τα ΜΜΕ μπορούν να οικοδομήσουν την κουλτούρα του διαλόγου ή να σπείρουν διχόνοια, να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να ενθαρρύνουν τον αποκλεισμό», είπε η επίτροπος. «Η συζήτηση για το Brexit είναι το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό».

Οι πολιτικοί θα πρέπει «να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» και να «συνειδητοποιήσουν ότι ο λόγος τους αποτελεί δικαιολογία για ενέργειες πολιτών σύμφωνα με τις επιθυμίες και τους φόβους τους». 

Η Τσέχα πολιτικός επεσήμανε τις ακροδεξιές διαδηλώσεις στο Κέμνιτζ, «την εκστρατεία κατά του Σόρος στην Ουγγαρία ή την αυξανόμενη ρητορική κατά των Μουσουλμάνων ή των Ρομά», ως παραδείγματα «του αντίκτυπου από το περιθώριο προς το κέντρο, του αποκλεισμού, των διακρίσεων και της έλλειψης σεβασμού για τις μειονότητες, που δεν συνάντησαν επαρκή αντίσταση από ΜΜΕ, πολιτικούς ή καθοδηγητές της κοινής γνώμης».
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software