ΗΠΑ: Νίκι Χέιλι, ένα αστέρι στους κόλπους του ΟΗΕ που... έσβησε

ΗΠΑ: Νίκι Χέιλι, ένα αστέρι στους κόλπους του ΟΗΕ που... έσβησε

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, η οποία παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ έπειτα από θητεία μόλις 18 μηνών, είδε τη λάμψη του αστεριού της να ξεθωριάζει τους τελευταίους μήνες στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα, ωστόσο, που το ενδιαφέρον της για την αμερικανική πολιτική σκηνή συνεχίζει να "λάμπει" στο στερέωμα.

Η άφιξη στον ΟΗΕ, στις αρχές του 2017, της πολιτικού με τα μαύρα μαλλιά, ήταν εκκωφαντική και η ίδια για πολύ καιρό βρέθηκε στο προσκήνιο, επωφελούμενη από την απουσία του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τόσο από τη διεθνή σκακιέρα αλλά και τους κόλπους της αμερικανικής διοίκησης.

Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε νέα "βαριά χαρτιά" στην αμερικανική κυβέρνηση, τον Μάικ Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Τζον Μπόλτον στην Εθνική Ασφάλεια, η Νίκι Χέιλι φαίνεται πως έχασε την επιρροή της και την φωτεινή της αύρα.

Η ίδια μπορεί να καυχιόταν ότι ήταν από τους λίγους που είχαν άμεση πρόσβαση, όταν κι όποτε το ήθελε, στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ, εντούτοις υπέπεσε σε σφάλματα, όπως το ότι θέλησε να προεδρεύσει ο Τραμπ τον Σεπτέμβριο σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν, γεγονός που επέτρεπε στην Τεχεράνη να έχει δικαίωμα να απαντήσει κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.

Έπειτα από παρέμβαση του Λευκού Οίκου, η συνεδρίαση άλλαξε εύστοχα ατζέντα κι αναβαπτίστηκε συνεδρίαση για τα όπλα μαζικής καταστροφής, με αποτέλεσμα το Ιράν να μην αποτελεί πλέον το μοναδικό θέμα και να προστεθούν επίσης η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της πρόσφατης διαμάχης που πυροδότησε η εκλογή του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Νίκι Χέιλι δεν έμεινε άπραγη και προέταξε τη σημασία να ακουστούν τα φερόμενα θύματά του.

Στις ΗΠΑ, η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, με καταγωγή από την Ινδία, βλέπει τη δημοτικότητά της να εκτοξεύεται, όπως μαρτυρά ο λογαριασμός της στο Twitter, από τους πιο δημοφιλείς κι όπου πολλοί είναι οι υποστηρικτές της που δηλώνουν πως θέλουν να την δουν να γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, και η Νίκι Χέιλι χρησιμοποιεί πολύ τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων για να μοιραστεί πλευρές της οικογενειακής ζωής της ή να μιλήσει για το πάθος της για τον αθλητισμό.

Αναφορικά δε με την συμπεριφορά της προς το εκλογικό σώμα εδώ κι ενάμιση χρόνο, η Νίκι Χέιλι δείχνει να κοιτά προς όλους τους ψηφοφόρους. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη, η 46χρονη δεν είχε διστάσει να αναμειχθεί με Νοτιοαμερικάνους διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο, κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας ακόμα κι ένα μεγάφωνο για να αξιώσει την παραίτηση του προέδρου της Βενεζουέλας.

Διαβάστε: Αποχώρησε από τον ΟΗΕ το "γεράκι" του Τραμπ, που εποφθαλμιά τη θέση του


«Στοχεύει σε άλλο πόστο»

«Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε μια συζήτηση με εκείνη χωρίς να σκεφτούμε ότι στοχεύει σε ένα άλλο πόστο» δήλωνε πρόσφατα ένας εκ των ομολόγων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Κάποια στιγμή το όνομά της είχε αναφερθεί για να αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο, η Νίκι Χέιλι απέρριψε αυτήν την επιλογή και διαβεβαίωσε ότι είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της στον ΟΗΕ, χωρίς να έχει βλέψεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Σήμερα, επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για τον Λευκό Οίκο το 2020.

«Ήταν πάντα στραμμένη προς την εσωτερική πολιτική σκηνή» εκτιμά, ωστόσο, η Αλεξάντρα Νοβοσέλοφ του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη (International Peace Institute).

Σε ό,τι αφορά εκείνη, ερχόταν «πρώτα η αμερικανική πολιτική» επιβεβαίωσε ένας πρεσβευτής που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι πρώτοι μήνες στα Ηνωμένα Έθνη για την πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, χωρίς διεθνή εμπειρία, χαιρετίστηκαν από τους εταίρους της, ορισμένοι εκ των οποίων υπογράμμιζαν τον «πραγματισμό» της σε πολύπλοκα θέματα.

Για άλλους, όμως, ήταν παρά πολύ «ιδεολόγος» κι «αποκομμένη από την πραγματικότητα» στις προσεγγίσεις της.

«Έχει συντηρητικές θέσεις, φιλο-ισραηλινές, που στόχευαν στο αμερικανικό εκλογικό σώμα» επισήμαινε επίσης στις αρχές του έτους μια διπλωματική πηγή.

Πάνω από 1,5 χρόνο στον ΟΗΕ, το μεγαλύτερο επίτευγμά της παραμένει ότι κράτησε ενωμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας τρεις φορές το 2017, για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Μεταξύ των αποτυχιών της, η Νίκι Χέιλι δεν κατάφερε να ενώσει τους ομολόγους της σχετικά με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει στα τέλη του 2017 την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.


Μη αρμόζοντα δώρα

Εν ω μεταξύ, οργάνωση που προωθεί την ηθική στους κόλπους της αμερικανικής πολιτικής τάξης κατήγγειλε, την παραμονή της παραίτησης της Νίκι Χέιλι, τα "μη αρμόζοντα" δώρα που έλαβε, σύμφωνα με την ίδια, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η πολιτικός ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας έκπληξη. Δεν έδωσε καμία εξήγηση παρά μόνο ότι ήθελε να κάνει «μια παύση», διαβεβαιώνοντας ότι δεν φιλοδοξεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Την Δευτέρα, σε μια επιστολή που εστάλη προς τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οργάνωση Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (Crew) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τον σεβασμό, από την Χέιλι, των «κανονισμών που αφορούν τα δώρα εκ μέρους προσώπων εκτός της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Νίκι Χέιλι και ο σύζυγός της «αποδέχθηκαν το 2017 επτά δωρεάν πτήσεις με πολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη από τρεις επιχειρηματίες της Νότιας Καρολίνας», της πολιτείας στην οποία διετέλεσε κυβερνήτρια πριν από την ένταξή της στη διοίκηση Τραμπ. Το κόστος υπολογίζεται από το Crew σε «πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια».

«Η πρέσβειρα Χέιλι διαβεβαιώνει ότι κάθε πτήση πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από τους κανονισμούς για τα δώρα στη βάση των προσωπικών σχέσεων με τους δωρητές» επισήμανε η οργάνωση, η οποία, ωστόσο, εγείρει αμφιβολίες για τις δικαιολογίες της πολιτικού.

«Σε κάθε περίπτωση», «φαίνεται πως η πρέσβειρα Χέιλι δεν σεβάστηκε τις ηθικές αξίες αυτών των κανονισμών», κατήγγειλε.

«Η πρέσβειρα Χέιλι αποδέχθηκε επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, εισιτήρια για αγώνες μπάσκετμπολ αξίας 19.558 δολαρίων» αναφέρει το Crew σε μια επιστολή στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Τον περασμένο χρόνο, η Νίκι Χέιλι δέχθηκε εισιτήρια μπάσκετ αξίας όσο ένα Toyota Corolla. Δέχθηκε πτήσεις με πολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη, που πιθανόν στοίχισαν πολύ ακριβότερα, όμως εκείνη υποτίμησε την αξία τους και δεν είναι απόλυτα σαφές εάν πρόσωπα ή οι εταιρείες τους κάλυψαν το κόστος» έγραψε σε ένα tweet , τρεις ώρες πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης από τη Χέιλι, ο Γουόλτερ Σόμπ, πρώην επικεφαλής για την κυβερνητική ηθική στους κόλπους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software