ΠΓΔΜ: Κερδίζει τις συνταγματικές αλλαγές ο Ζάεφ- Βρήκε τους 80 βουλευτές

ΠΓΔΜ: Κερδίζει τις συνταγματικές αλλαγές ο Ζάεφ- Βρήκε τους 80 βουλευτές

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς εξελίσσεται στην αρμόδια επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αναμένεται να κριθεί σε τρεις ψηφοφορίες, αρχής γενομένης από την προσεχή Τρίτη.

Το κλίμα στη γειτονική χώρα πολώνεται όσο πλησιάζει η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία της 16ης Οκτωβρίου με φήμες, καταγγελίες και πιέσεις.

Τον «μαγικό αριθμό» των 80 βουλευτών που χρειάζεται στη Βουλή για την αναθεώρηση του σκοπιανού συντάγματος φέρεται να βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ η Σερβική Ραδιοτηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες από το σκοπιανό κανάλι ALSAT-M.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Euractiv, σύμφωνα με το αλβανόφωνο ΑLSAT-M, 11 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO -DPMNE φέρονται να προσχώρησαν στο στρατόπεδο των συνταγματικών αλλαγών. Το κανάλι Τelma είχε αναφέρει προηγουμένως ότι έξι βουλευτές του VMRO – DPMNE συζητούν με την κυβερνητική πλειοψηφία για συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο, τις εν λόγω πληροφορίες διέψευσε το VMRO, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες. «Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO και συνέχισε:

«Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Την ίδια στιγμή, τα Σκοπιανά ΜΜΕ, μεταδίδουν πως πρώην αξιωματούχοι του VRMO που ανήκουν στη φιλοδυτική πτέρυγα του κόμματος έχουν εμπλακεί ενεργά στην επιχείρηση να μεταπεισθούν βουλευτές της ΚΟ του κόμματος και να υπερψηφίσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του την Τρίτη, ο Ζόραν Ζάεφ έσπευσε να διαψεύσει φήμες περί απόπειρας χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως θα συγκεντρωθεί η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται.

Αντιστοίχως, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν κατήγγειλε απειλές κατά στελεχών του VRMO που διάκεινται θετικά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software