Υπόθεση Κασόγκι: Ποιος είναι ο γιατρός με το σιδηροπρίονο;

Υπόθεση Κασόγκι: Ποιος είναι ο γιατρός με το σιδηροπρίονο;

Ο γιατρός, ο οποίος φέρεται ότι ανήκει σε μια ομάδα εκτελεστών, που ίσως να εμπλέκεται στην πιθανή δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εκπαιδεύτηκε στην Αυστραλία, μετέδωσε ο εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ABC.

Ο δρ Σαλάχ αλ Τουμπάιγκι ταυτοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές ως ένας από τους 15 άνδρες που ήταν παρόντες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου όταν ο διαφωνών αρθρογράφος της Washington Post φέρεται να δολοφονήθηκε και στη συνέχεια να διαμελίστηκε το πτώμα του.

Ο αλ Τουμπάιγκι φέρεται ότι εθεάθη να μεταφέρει ένα σιδηροπρίονο όταν πέταξε προς και από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο άνδρας αυτός φοίτησε τρεις μήνες, από τον Ιούνιο 2015, στο Victorian Institute of Forensic Medicine της Μελβούρνης (VIFM) ως παθολόγος ιατροδικαστής και τα δίδακτρα είχε καταβάλει η κυβέρνηση του Ριάντ.

Εκεί εκπαιδεύτηκε για την βέλτιστη αναγνώριση θυμάτων καταστροφών αλλά δεν διενήργησε νεκροτομές όσο βρισκόταν εκεί. Την εποχή εκείνη ήταν επικεφαλής της ιατροδικαστικής επιτροπής της χώρας και αργότερα απέκτησε μια υψηλόβαθμη θέση στο υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το ABC, ο πρώην διευθυντής του VIFM, ο Στίβεν Κόρντνερ, επιβεβαίωσε ότι ο αλ Τουμπάιγκι φοίτησε εκεί και πρόσθεσε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε εκπαιδευτεί ως γιατρός στη Σαουδική Αραβία αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού πάει στη Μελβούρνη.

Πρόσθεσε ότι στις υποχρεώσεις του στη Σαουδική Αραβία ήταν η διαχείριση καταστροφών και συγκεκριμένα οι θάνατοι από προσκυνήματα στη Μέκκα.

"Αυτό που τον ενδιέφερε ιδιαιτέρως ήταν οι αξονικές τομογραφίες, εξοικειώθηκε με την χρήση του αξονικού μας τομογράφου. Δεν διενήργησε νεκροτομές, δεν ήταν εξουσιοδοτημένος, ούτε εγγεγραμμένος για να πραγματοποιήσει νεκροτομή αλλά παρίστατο σε κάποιες...απλά παρακολουθούσε ό,τι γινόταν στο κτίριο", διευκρίνισε ο Κόρντνερ.

Ερωτηθείς από τον Τζον Φάιν του ραδιοφωνικού σταθμού ABC Μελβούρνης σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής του αλ-Τουμπάιγκι σε πιθανή δολοφονία του Κασόγκι ο Κόρντνερ απάντησε: "Δεν θα ήταν η μοναδική χώρα όπου οι γιατροί εμπλέκονται σε ειδεχθείς δραστηριότητες".

Όπως σχολίασε ο ίδιος, κάποιοι γιατροί εγκαταλείπουν τις αξίες "αυτού που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε λειτούργημα".

Κάποιοι ιατροδικαστές, σημείωσε, παραβρίσκονται σε ανακρίσεις της αστυνομίας.

"Μπορεί ακόμη και να συμμετάσχουν στην εποπτεία τμήματος της ανάκρισης, ακόμη και να κληθούν από τους ανακριτές αν μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα με οποιεσδήποτε συνέπειες. Πιθανόν να εμπλακούν σε βασανισμούς, ακόμη και σε χειρότερα".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software