Υπόθεση Κασόγκι: Η Σ. Αραβία δεσμεύεται να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους

Υπόθεση Κασόγκι: Η Σ. Αραβία δεσμεύεται να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους

Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι ερευνά την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα με στόχο την δίωξη των ενόχων και υπερασπίστηκε τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μπαντάρ Αλ Αϊμπάν, ο πρόεδρος της επίσημης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, είπε σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αφορμή την επιθεώρηση από τα Ηνωμένα Έθνη των επιδόσεων του Ριάντ στον τομέα αυτόν την τελευταία πενταετία, ότι ο βασιλιάς Σαλμάν έχει δώσει εντολή στον γενικό εισαγγελέα να "ερευνήσει την υπόθεση, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και να οδηγήσει τους ενόχους στη δικαιοσύνη".

Ο Αλ Αϊμπάν δέχτηκε τις εκκλήσεις από τους μόνιμους αντιπροσώπους άλλων χωρών για μια αξιόπιστη έρευνα για τον φόνο του Κασόγκι και για την προστασία των επικριτών της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του, η οποία δεν είχε διανεμηθεί στους μόνιμους αντιπροσώπους εκ των προτέρων, ο Αϊμάν δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες που αφορούν το πού βρίσκονται οι 18 σαουδάραβες υπήκοοι που κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση.

Αντιπρόσωποι από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ιταλία συνάχθηκαν μαζί με άλλους αντιπροσώπους και έκαναν έκκληση για για αξιόπιστη και ενδελεχή έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι. "Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος είναι εξαιρετικά ανησυχητικά", είπε η αντιπρόσωπος της Αυστραλίας Σάλι Μάνσφιλντ ενώπιον του Συμβουλίου.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο Φρανσουά Ριβασό ζήτησε από το Ριάντ "να σταματήσει άμεσα την φυλάκιση και τις αυθαίρετες συλλήψεις" δημοσιογράφων και ακτιβιστών και να εγγυηθεί την ελευθερία της θρησκείας.

Η Αυστρία, το Βέλγιο και η Δανία εξέφρασαν ανησυχία για τις συλλήψεις ακτιβιστών, ανάμεσά τους και γυναικών για τις εκστρατείες τους υπέρ των δικαιωμάτων τους.

Απαντώντας, ο Αϊμπάν επισήμανε ότι το βασίλειο πασχίζει διαρκώς για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "υποκινούμενο από τις αξιοσέβαστες αρχές και διατάξεις τις ισλαμικής σαρία και τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας μας".

"Το βασίλειο έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση και ποινικοποίηση της αξιόποινης συμπεριφοράς που θα μπορούσε να υπονομεύσει, να απειλήσει ή να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα - κυρίως τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την διαφθορά-- και απεικονίζει την αντίφαση μεταξύ αυτών των ενεργειών και των αξιών της ισλαμικής σαρία".

Η ελευθερία της άποψης και της έκφρασης είναι εγγυημένες, αλλά περιορίζονται από τους νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα άλλων καθώς και τις "προϋποθέσεις της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης", είπε ο ίδιος.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι το αντικείμενο των περισσότερων μεταρρυθμίσεων και εξελίξεων την τελευταία πενταετία, πρόσθεσε ο Αϊμπάν. Οι γυναίκες επιτράπηκε να ψηφίσουν και να είναι υποψήφιες σε δημοτικά συμβούλια, ενώ διπλώματα οδήγησης ξεκίνησαν να χορηγούνται σε γυναίκες από τον Ιούνιο. Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αλάα Γιούσεφ εξήρε τις προσπάθειες του Ριάντ να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.

Οι ΗΠΑ, ένας μεγάλος σύμμαχος του βασιλείου, καταδίκασαν τον "προμελετημένο φόνο του Κασόγκι και ζήτησαν τη διενέργεια μιας ενδελεχούς έρευνας με διαφάνεια. Οι ΗΠΑ έχουν καθεστώς παρατηρητή καθώς εγκατέλειψαν το 47μελές φόρουμ τον Ιούνιο κατηγορώντας το για μεροληψία εις βάρος του Ισραήλ.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software