Υπόθεση Κασόγκι: Η Άγκυρα αμφισβητεί την σαουδαραβική εκδοχή...

Υπόθεση Κασόγκι: Η Άγκυρα αμφισβητεί την σαουδαραβική εκδοχή...

Ένας σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα σχόλια του εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας έχουν στόχο να συγκαλύψουν τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, προσθέτοντας ότι οι δράστες είναι απίθανο να βρεθούν με την έρευνα που διεξάγει η Σαουδική Αραβία.

Ο Γιασίν Ακτάι, ο οποίος είναι σύμβουλος του Ερντογάν στο κόμμα του προέδρου, το AKP, έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε αφού απέτυχαν «διαπραγματεύσεις» για να πεισθεί να επιστρέψει στο βασίλειο. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως πιστεύουν ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος.

«Περιμένουν από μας να πιστέψουμε πως οι δολοφόνοι το έκαναν αυτό από μόνοι τους. Αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο. Όλα είναι ξεκάθαρα, αλλά γίνεται προσπάθεια να τα συγκαλύψουν λίγο», δήλωσε ο Ακτάι.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» της εξηγήσεις που έδωσε η σαουδαραβική εισαγγελία και είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο φόνος αυτός ήταν προμελετημένος.

«Όλα αυτά τα μέτρα είναι σίγουρα θετικά, όμως είναι επίσης ανεπαρκή», δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν είναι ικανοποιημένος» από ορισμένες εξηγήσεις που έδωσε η σαουδαραβική δικαιοσύνη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την ποινή του θανάτου για πέντε κατηγορουμένους, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας πως ο Τζαμάλ Κασόγκι ναρκώθηκε και διαμελίσθηκε τις 2 Οκτωβρίου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο εκπρόσωπος του σαουδάραβα εισαγγελέα, ο υπαρχηγός των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, είχε διατάξει να επαναπατριστεί ο Κασόγκι με τη θέλησή του ή δια της βίας, όμως ο αρχηγός της ομάδας των «διαπραγματευτών» που εστάλη επιτόπου έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν.

«Μας λένε πως (ο Κασόγκι) σκοτώθηκε επειδή έφερε αντίσταση όταν θέλησαν να τον πάνε πίσω στη χώρα του. Όμως στην πραγματικότητα ο φόνος αυτός, όπως έχουμε ήδη πει, ήταν σχεδιασμένος εκ των προτέρων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ο διαμελισμός του πτώματος δεν έγινε αυθορμήτως. Είχαν κατ' αρχάς φέρει τα πρόσωπα και τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν. Με άλλα λόγια, είχαν ήδη σχεδιάσει πώς θα τον σκότωναν και πώς θα τον διαμέλιζαν», πρόσθεσε.

Καθώς η σαουδαραβική εκδοχή που παρουσιάσθηκε σήμερα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμπαν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε «να αποκαλυφθούν αυτοί που αληθινά παρήγγειλαν» την επιχείρηση.

«Δεν πρέπει η υπόθεση αυτή να κλείσει μ' αυτόν τον τρόπο», δήλωσε. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ρίξουμε φως σε όλες τις πλευρές αυτού του φόνου», πρόσθεσε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software