Τσαβούσογλου: Το FBI άρχισε «ενδελεχείς έρευνες» για τον Γκιουλέν

Τσαβούσογλου: Το FBI άρχισε «ενδελεχείς έρευνες» για τον Γκιουλέν

Προβληματισμό προκαλεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, στον απόηχο ρεπορτάζ του NBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες για έκδοση του ιεροκήρυκα από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται.

Σύμφωνα με τη Ηurriyet, o τούρκος υπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα συναντηθεί την Τρίτη με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο όπου θα γίνει «διευρυμένη συζήτηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου, «το FBI πρόσφατα άρχισε ενδελεχείς έρευνες για παραβιάσεις των αμερικανικών νόμων από την οργάνωση FETO» του Γκιουλέν που σήμερα ζει στην Πενσιλβάνια.

«Τo FBI άρχισε να βλέπει πώς αυτή η οργάνωση παρέβη τους νόμους, εξαπάτησε τις αμερικανικές τράπεζες και φοροδιέφυγε» δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

«Υπάρχουν δύο θέματα που προκαλούν ένταση στις σχέσεις (με τις ΗΠΑ), ένα από τα οποία είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG / PKK» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η αμερικανική συνεργασία με την τρομοκρατική ομάδα αποτελεί «σοβαρό λάθος».

«Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν ικανοποίησε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του ηγέτη της FETO είναι το δεύτερο ζήτημα που προκαλεί τριβές μεταξύ των δύο χωρών» σημείωσε.

«Και στις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία δεν έχει 100% δίκιο, έχει 1.000% δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε το ρεπορτάζ του NBC ότι εξετάζει την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software