Νίκη για τα κίτρινα γιλέκα: Ανεστάλη η αύξηση της φορολογίας

Νίκη για τα κίτρινα γιλέκα: Ανεστάλη η αύξηση της φορολογίας

Η κυβέρνηση «αναστέλλει για έξι μήνες» την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού «δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στην προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

«Το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Έθνους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε τηλεοπτικό διάγγελμα προσθέτοντας πως «θα πρέπει να ήμασταν κουφοί» για να «μην ακούσουμε την οργή» των Γάλλων.

Με «έγνοια τον κατευνασμό», η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν ως εκ τούτου να αναστείλουν για έξι μήνες τα τρία δημοσιονομικά μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019: την αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ∙ τη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνην της βενζίνης και την εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών.

«Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση προσέθεσε ότι «άκουσε την ανησυχία για τις προβλέψεις του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων που τον περιπλέκουν και τον καθιστούν πιο ακριβό».

Και σε αυτό το σημείο επίσης, το μέτρο αναστάλθηκε για περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να «βρεθούν οι ορθές προσαρμογές».

Τέλος, ούτε οι τιμές του ηλεκτρικού, ούτε εκείνες του αερίου θα αυξηθούν, όπως προβλεπόταν, «στη διάρκεια της διαβούλευσης και άρα στη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Οι αποφάσεις αυτές, που θα είναι άμεσες, πρέπει να επαναφέρουν την ηρεμία και τη γαλήνη στη χώρα» και να «επιτρέψουν να ξεκινήσει ένας αληθινός διάλογος για το σύνολο των ανησυχιών οι οποίες εκφράστηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», προσέθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ.Κίτρινα γιλέκα

Τα κίτρινα γιλέκα όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν από την υποχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν, αλλά ζητούν «αναδιανομή του πλούτου» στη Γαλλία.

«Το μορατόριουμ δεν είναι αρκετό» δήλωσε ο Μπενζαμίν Κοσί, ηγετική φιγούρα των κίτρινων γιλέκων.

Τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φιλίπ, «είναι απόδειξη πως όταν υπάρχει πολιτική θέληση, ο λαός μπορεί να ακουστεί. Τώρα, οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα. Θέλουμε όλη τη μπαγκέτα».

Ο ίδιος διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι τα κίτρινα γιλέκα δεν θέλουν πάγωμα στο φόρο, θέλουν κατάργηση του φόρου στα καύσιμα, θέλουν αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων αναπηρίας.

«Περιμένουμε ανακατανομή του πλούτου στη Γαλλία», είπε, σημειώνοντας ότι ζητά επίσης «αναλογικό σύστημα και καθιέρωση δημοψηφισμάτων για μεγάλα κοινωνικά θέματα».

Powered by TUODY Software