Γαλλία: Έρευνα για τις χειροπέδες σε 12χρονους- Κατάσχεση 28 μολότοφ

Γαλλία: Έρευνα για τις χειροπέδες σε 12χρονους- Κατάσχεση 28 μολότοφ

Ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα την επομένη της αμφιλεγόμενης προσαγωγής 151 νέων κοντά σε ένα λύκειο στη Μαντ-λα-Ζολί (Ιβελίν).

Η έρευνα θα αφορά «τις συνθήκες στις οποίες εκτυλίχθηκαν οι προσαγωγές μαθητών λυκείου στη Μαντ-λα-Ζολί» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής που υπενθυμίζει πως έχει επιφορτιστεί να «επαγρυπνεί για την τήρηση της δεοντολογίας» από τις δυνάμεις της τάξης και να προασπίζει «το ανώτερο συμφέρον των παιδιών».

Στο μεταξύ, η αστυνομία κατέσχεσε 28 βόμβες Μολότοφ «έτοιμες για χρήση» και τρεις αυτοσχέδιες βόμβες σήμερα το πρωί σε οδικό κόμβο υποχρεωτικής κυκλικής πορείας που είχαν καταλάβει προηγουμένως τα «κίτρινα γιλέκα» στη Μοντομπάν, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο νομάρχης της Ταρν-ε-Γκαρόν και ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας της Μοντομπάν ξεκίνησε έρευνα για «μεταφορά εκρηκτικών ουσιών ή προϊόντων, με ποινές που μπορεί να φθάνουν έως και φυλάκιση 10 χρόνων», υπογραμμίζουν οι αρχές.

Καμία προσαγωγή δεν είχε γίνει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, ανέφερε η νομαρχία. Οι βόμβες Μολότοφ κατασχέθηκαν από ένα φορτηγάκι και οι αυτοσχέδιες βόμβες, που αποτελούνταν από γυάλινες συσκευασίες αποσμητικών στις οποίες είχαν τοποθετηθεί πυροκροτητές, ανακαλύφθηκαν σε ένα «αυτοσχέδιο υπόστεγο από παλέτες, κοντά στον οδικό κόμβο υποχρεωτικής κυκλικής πορείας στο Οσόν» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αυτός ο κυκλικός οδικός κόμβος, που έχει στρατηγική σημασία γιατί εξυπηρετεί την εμπορική ζώνη βόρεια της Μοντομπάν και την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο A20 (Μοντομπάν-Βιερζόν), καταλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, από τα «κίτρινα γιλέκα». Όταν ξεκίνησε η κινητοποίηση, στις 17 Νοεμβρίου, ένα κίτρινο γιλέκο είχε τραυματιστεί στα πόδια στο σημείο αυτό, όταν ένας αυτοκινητιστής επιχείρησε να περάσει με τη βία από το σημείο.

Στο μεταξύ, ένας από τους πρωτεργάτες των κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», ο Ερίκ Ντρουέ, ο οποίος κάλεσε τους διαδηλωτές να «μπούνε μέσα» στο Ελιζέ το Σάββατο, αποτελεί αντικείμενο έρευνας για «πρόκληση για διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος» και «διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης», έγινε γνωστό από την εισαγγελία του Παρισιού.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που επιβεβαίωσε πληροφορία που είχε μεταδώσει το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, η εισαγγελία έλαβε την Πέμπτη ένα σήμα από τον διευθυντή της αστυνομίας του Παρισιού για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ντρουέ την προηγουμένη στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο BFMTV, τι σκοπεύει να κάνει το Σάββατο αν βρεθεί μπροστά στο Ελιζέ, είπε «θα μπούμε μέσα».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Ντρουέ αρνήθηκε ότι κάλεσε να διαπραχθούν βιαιότητες.

«Βλέπω όλα αυτά που λένε, όπως ότι είμαι αναρχικός, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα», είπε. «Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να μπω στο Ελιζέ για να τα σπάσω , αλλά για να μας ακούσουν. Οι μοναδικοί συνομιλητές που έχουμε, είναι υπουργοί, ο πρωθυπουργός ή υφυπουργοί αλλά ποτέ ο πρόεδρος. Άρα ήταν περισσότερο για τον συμβολισμό», εξήγησε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software