Brexit: Μπαράζ συναντήσεων Μέι για να σώσει τη συμφωνία

Brexit: Μπαράζ συναντήσεων Μέι για να σώσει τη συμφωνία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό "μηχανισμό ασφαλείας" (backstop) μετά την απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

H Mέι αναμένεται να συναντηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδος την Τρίτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στις 20:15 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Μέι συναντήθηκε νωρίτερα στη Χάγη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ενώ βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αναβληθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε όσον αφορά το Brexit, προκειμένου να αποπειραθεί να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι βρετανοί κοινοβουλευτικοί αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η Μέι, πιεζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, μπορεί να αποσπάσει κάποια ουσιώδη αλλαγή.

Δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα θα έχει η εσπευσμένη αυτή κίνηση της αρχηγού των Τόρις, ενώ θεωρητικά απέμεναν λιγότερες από τριάντα ώρες ως την έναρξη της ψηφοφορίας. Δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν ψύχραιμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ - Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης (...) το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

FT: Συμφωνία για Brexit και Μέι κρέμονται πλέον από μία κλωστή

Ταπεινωμένη η Mέι αναζητεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καλύτερη συμφωνία για το Brexit, γράφουν οι Financial Times. Η Mέι παραδέχτηκε ότι θα έχανε «με διαφορά» στην ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη. 

Στο μεταξύ τα σημάδια εκ μέρους της ΕΕ δεν είναι ευοίωνα: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ή του αμφιλεγόμενου backstop. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. H συμφωνία της Μέι αλλά και η πρωθυπουργία της κρέμονται τώρα από μια κλωστή. Η Μέι αρνήθηκε δηλώσεις σχετικά με το αν θα φέρει στο Westminster νέα προσαρμοσμένη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι διαπραγματευτές εξετάζουν επιλογές για μια συμπληρωματική διακήρυξη των 27, η οποία θα προσφέρει στη Μέι τις «περαιτέρω διαβεβαιώσεις» που χρειάζεται για να διασκεδάσει τους προβληματισμούς στο Westminster σχετικά με το backstop. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι οι οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις δεν θα παρακάμπτουν ή αναιρούν την «ουσία» του backstop όπως αυτό περιγράφεται στη συμφωνία.

Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της ΕΕ η Mέι απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο.

Η Telegraph εκτιμά από την πλευρά της ότι «χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της ΕΕ η Mέι απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο. Αντιμέτωπη με σίγουρη ήττα αποφάσισε να αναβάλει την ψηφοφορία –πιθανόν για τον Ιανουάριο- ελπίζοντας ότι κάτι θα προκύψει στο μεταξύ. Επιβεβαίωσε έτσι την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των γεγονότων –και αυτό που όλοι ήδη ήξεραν: ότι η συμφωνία της θα κρινόταν απαράδεκτη στη Βουλή. Αν δεν προκύψει κάτι συγκεκριμένο από αυτήν τη χρονοτριβή τότε το μόνο που πλήττεται είναι η πολιτική διαδικασία της –και η πρωθυπουργία της θα καταρρεύσει, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Politico: Δεν υπάρχει χρόνος για νέο γύρο διαπραγματεύσεων 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου δεν ήταν το Brexit, αλλά αυτό άλλαξε, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέβαλε τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, γράφει η ιστοσελίδα Politico. 

«Δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του εγγυητικού μηχανισμού για την Ιρλανδία, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς θα διευκολύνουμε την έγκριση της Βρετανίας», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter. 

«Καθώς εξαντλείται ο χρόνος, θα συζητήσουμε επίσης την ετοιμότητά μας για την περίπτωση απουσίας συμφωνίας», πρόσθεσε. Η όποια αλλαγή στα επίσημα συμπεράσματα στο πλαίσιο της Συνόδου θα απαιτούσε καθορισμένο εκ των προτέρων νέο γύρο συναντήσεων, κάτι που δεν είναι εφικτό πλέον καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρόνος. Νωρίτερα, η Μέι είχε δηλώσει ότι μεταφέρει τη ψηφοφορία του Brexit, επιδιώκοντας «περαιτέρω διαβεβαιώσεις» από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Εντείνουμε τις προετοιμασίες για Brexit χωρίς συμφωνία 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας θα παρουσιάσει την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ένα λεπτομερές έγγραφο για τις προετοιμασίες αναφορικά με διάφορα πιθανά σενάρια του Brexit, μεταξύ των οποίων και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι για το οποίο, όπως δήλωσε, πρέπει η κυβέρνηση να προετοιμαστεί τώρα πιο εντατικά.

«Τώρα πλέον ενεργά, όχι μόνο προετοιμαζόμαστε γι' αυτό, αλλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα είμαστε έτοιμοι στις 29 Μαρτίου για να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι απίθανο ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μετά τη χθεσινή αναβολή από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit, ο Κόβενι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη διατύπωση της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να δώσει στη Μέι τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται αναφορικά με το λεγόμενο ιρλανδικό 'δίχτυ ασφαλείας' (backstop).

SPD: Τρομάζει η ανευθυνότητα της Μέι στο θέμα του Brexit 

«Το μέγεθος της πολιτικής ανευθυνότητας στη Μεγάλη Βρετανία είναι τρομακτικό. Το Brexit δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένα ζήτημα πολιτικής απόφασης ιστορικής σημασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) 'Αχιμ Ποστ και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit.

«Οι άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρώπη έχουν σε ένα τέτοιο θέμα την αξίωση να τεθούν σε προτεραιότητα τα συμφέροντά τους και όχι να γίνονται αψιμαχίες τακτικής και πολιτικοί ψευτοηρωισμοί. Η διαπραγματευθείσα συμφωνία για το Brexit είναι γενικά δίκαιη και λογική. Η συμφωνία εξόδου προσφέρει την ευκαιρία μιας συντεταγμένης εξόδου χωρίς χάος. Και ασφαλώς είναι σωστό να παραμείνουμε σε συνομιλίες με την βρετανική κυβέρνηση, αλλά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης αποκλείεται. Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν πολιτικές εκπτώσεις για πολιτικό χάος», τόνισε ο κ. Ποστ.

Για «απελευθερωτική κίνηση απελπισίας» εκ μέρους της Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έκανε λόγο ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της να συναντηθεί με την Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να διεκδικήσει βελτιώσεις στην συμφωνία για το Brexit. «Πιστεύω ότι η κυρία Μέρκελ πρέπει να πει και θα πει ότι δεν θα υπάρξουν πλέον παραχωρήσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς πριν από λίγο στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εσωτερική διαμάχη μεταξύ των «ριζοσπαστικών Τόρις», η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνο στο Λονδίνο. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που θέλουν να ανατρέψουν την κυρία Μέι και δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια επιρροή πάνω σε αυτούς», πρόσθεσε.Πριν τις 21 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για το Brexit 

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το αν θα εγκρίνει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit πριν από τις 21 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα σήμερα, όμως χθες η Μέι ανακοίνωσε ότι θα την αναβάλει και θα επιδιώξει επιπλέον διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι θα περάσει από το κοινοβούλιο.

Η Μέι επιδιώκει να επιλύσει το αδιέξοδο σχετικά με τη συμφωνία της το ταχύτερο δυνατό, και σκοπεύει να εξασφαλίσει τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται από τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από την 21η Ιανουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης πως η Μέι είχε νωρίτερα μια παραγωγική συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν ώστε να εξευρεθεί ένας τρόπος εξόδου από την υπάρχουσα κατάσταση, είπε.

Η Μέι θα προεδρεύσει συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της το απόγευμα της Τετάρτης.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software