Κυρώσεις από Τραμπ κατά Ερντογάν λόγω της αγοράς των S-400

Κυρώσεις από Τραμπ κατά Ερντογάν λόγω της αγοράς των S-400

Τουρκία και Ρωσία ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν και το τυπικό σκέλος της συμφωνίας τους για την αγορά των S-400 που αφορά στην παράδοση και εγκατάστασή τους, την ίδια ώρα όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ βγάζει... αφρούς με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. 

Οπως παραδέχθηκε σήμερα μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, υπάρχουν προχωρημένες επαφές και με τις ΗΠΑ για την αγορά Patriot, εντούτοις υφίστανται κάποια προβλήματα και απαιτήσεις από πλευράς Αμερικανών «τις οποίες δεν μπορούμε να δεχθούμε».

Πληροφορίες αμερικανικών Μέσων κάνουν λόγο για επιθυμία της Ουάσινγκτον να ακυρωθεί εντελώς η αγορά των S-400 και η Άγκυρα να εφοδιαστεί εξ ολοκλήρου με Patriot. 

Κοντά στα αμερικανικά δημοσιεύματα κινείται και το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου στο hellasjournal.com, στο οποίο αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει κυρώσεις κατά του τούρκου ομόλογού του. 

Αναλυτικά το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου

Πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στην περίπτωση που παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στη Βουλή και τη Γερουσία, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, o Ισμαήλ Ντεμίρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN TV, ανέφερε ότι από τεχνικής άποψης δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, ήδη παραδόθηκαν στην Τουρκία τα πρώτα δύο πέρυσι (παραμένουν βέβαια στις ΗΠΑ) και τον επόμενο μήνα θα παραδοθούν άλλα δύο. 
«Είμαστε συνέταιροι στο πρόγραμμα αυτό και τώρα συζητάμε πώς η Τουρκία μπορεί να συμβάλλει στο θέμα της παραγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, διαχωρίζοντας παράλληλα τη θέση του λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται στην πολιτική παράμετρο, αλλά εξετάζει μόνο την πορεία των τεχνικών ζητημάτων όλων αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις κυρώσεις που θα ανακοινώσει εναντίον της Τουρκίας, με βάση το νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Οι κυρώσεις αναμένεται να «χτυπήσουν» την τουρκική οικονομία, αλλά και αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν σχέση με την άμυνα, την οικονομία και συγκεκριμένα όσους συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για την αγορά των  S-400.

Η υποχρέωση συμπεριλαμβάνεται στον νόμο για τις κρατικές δαπάνες, που υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ (H.J.Res. 31, the “Consolidated Appropriations Act, 2019). Στο νόμο συμπεριλαμβάνεται η πρόνοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία. 

Πολλά μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν και πως πρόκειται για ένα αναξιόπιστο σύμμαχο που πρέπει να εγκαταλειφθεί. Όμως, υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης του κ. Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η προσπάθεια για να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό «μαντρί».

Το συγκερασμένο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019 εγκρίθηκε αρχικά από την κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και στη συνέχεια από την Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας. Περιλαμβάνει πολύ σημαντικές διατάξεις που αναστέλλουν την μεταφορά στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 λόγω της τουρκικής προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Εάν οι Τούρκοι παραλάβουν τους S-400 τον Ιούλιο, όπως αναμένεται, τότε θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιταχυνθούν οι κυρώσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη για τη «μεγάλη σύγκρουση» με αφορμή την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400

Οι δύο διατάξεις που αφορούν την Τουρκία και για την έγκρισή τους έχουν εργαστεί ελληνοαμερικανικές (HALC) και αρμενικές οργανώσεις, προβλέπουν: Την αναστολή κάθε χρηματοδότησης για τη μεταφορά στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, μέχρις ότου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία από την προμήθεια των S-400. Eπίσης, εμποδίζουν την πώληση όπλων στη Διεύθυνση Προσωπικού Ασφαλείας του Προέδρου της Τουρκίας, εκτός εάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι προσήχθησαν στη αμερικανική δικαιοσύνη τα μέλη της που κατηγορούνται για ξυλοδαρμό διαδηλωτών τον Μάιο του 2017 στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη για τη «μεγάλη σύγκρουση» με αφορμή την επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400. Επικεφαλής της ομάδας που θα ασχοληθεί με το θέμα φαίνεται ότι θα είναι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος είχε ηγηθεί και της ομάδας που κατάφερε να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Πάντως, εάν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, οι Αμερικανοί θα του δώσουν τους Πάτριοτ και τα μαχητικά F-35. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πληρώσει τίμημα εάν επιτεθεί εναντίον των Τούρκων στη βόρεια Συρία. Ο Μάικ Πομπέο απαντούσε σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι RUV της Ισλανδίας. Το περιεχόμενο της συνέντευξης δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανέφερε σχετικά: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε ξεκάθαρες τις προσδοκίες του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να μεταχειριστεί αυτούς που βρίσκονται στο νότο μέσα στη Συρία. Είπε ότι θα υπάρξει πραγματικό κόστος που θα σχετίζεται με τη συμπεριφορά (της Τουρκίας) για το θέμα αυτό. Έχουμε εμπλακεί πλήρως διπλωματικά για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Συρία, καθώς και εξασφαλίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι στη Συρία δεν θα επιτίθενται την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στη δική του ασφάλεια και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software