Sun: Αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία η Μέι

Sun: Αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προτείνει σήμερα επισήμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια ανταρσία βουλευτών που απειλούν να πάρουν αυτοί τον έλεγχο της διαδικασίας του διαζυγίου με την ΕΕ, γράφουν οι εφημερίδες The Sun και Daily Mail.

Η Μέι καταβάλει κάποιες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για να επιτύχει αλλαγές στην συμφωνία που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες, αλλά οι βουλευτές θα προσπαθήσουν αύριο να επιβάλουν την αρχή τους σε μια σειρά από ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.

Μετά την απόρριψη τον Ιανουάριο με 432 ψήφους κατά έναντι 202 υπέρ από το κοινοβούλιο της συμφωνίας της για το Brexit με τις Βρυξέλλες, που ήταν η χειρότερη ήττα που έχει υποστεί κυβέρνηση στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, η Μέι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την απειλή μιας πιθανής άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Όμως πολλοί Βρετανοί βουλευτές και ορισμένοι υπουργοί της προειδοποίησαν ότι θα κάνουν βήματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση.

Η Μέι θα προτείνει σήμερα στο υπουργικό της συμβούλιο να αποκλείσει επισήμως μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ανοίγοντας την πόρτα σε μια καθυστέρηση εβδομάδων ακόμη και μηνών στην καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, σύμφωνα με την The Sun.

Παράλληλα η Daily Mail σημειώνει ότι η Μέι προτίθεται να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit άνευ συμφωνίας μετά τη δήλωση έως και 15 υπουργών ότι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά.

Το Reuters είχε μεταδώσει χθες ότι η κυβέρνηση της Μέι διερευνά διάφορες επιλογές που υπάρχουν, στις οποίες περιλαμβάνεται μια πιθανή καθυστέρηση του Brexit.

Η στερλίνα αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου φτάνοντας το 1,3152 δολάριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο σε έναν μήνα. Έναντι του ευρώ επίσης έφτασε στις 86,31 πένες που είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο σε έναν μήνα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο η Μέι θα αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σήμερα αναμένεται να προεδρεύσει υπουργικού της συμβουλίου και στη συνέχεια να ενημερώσει το κοινοβούλιο γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία μετά την Μέι, δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η Μέι μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να ψηφίσει επί μιας συμφωνίας ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ο Λίντινγκτον απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση που του έθεσαν επανειλημμένως αν η Μέι θα αποκλείσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

"Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε μια απολύτως κρίσιμη στιγμή", σημείωσε.

"Χρειάζεται να δείξουμε ψυχραιμία ως κυβέρνηση, να υποστηρίξουμε την πρωθυπουργό, να δούμε ενδελεχώς τις αποφάσεις αυτές και τις αλλαγές αυτές και στη συνέχεια έχουμε μια πολύ σαφή δέσμευση το αργότερο -ελπίζω ότι θα γίνει πιο σύντομα- ως τις 12 Μαρτίου αυτό να επανέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων για μια σαφή απόφαση".

Εργατικοί: Μόνη λύση το δεύτερο δημοψήφισμα

Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε ως προς το Brexit είναι η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Τζον ΜακΝτόνελ, αρμόδιος για την Οικονομία, του Εργατικού Κόμματος.

«Τώρα αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο, (η Τερέζα Μέι) κινδυνεύει να καταστρέψει την οικονομία εάν δεν προσέξουμε, άρα αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε μία θέση με την οποία ... πρέπει να μπλοκάρουμε μία έξοδο χωρίς συμφωνία, πρέπει να μπλοκάρουμε μία ανεύθυνη συμφωνία, άρα ο μόνος δρόμος που έχει μείνει τώρα - ο μόνος δρόμος- είναι να επιστρέψουμε στον λαό», είπε.

Νωρίτερα, ο Κιρ Στάρμερ, αρμόδιος του Εργατικού Κόμματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ότι η συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν σε δεύτερο δημοψήφισμα, εάν αυτή υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. σήμερα

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η επιλογή στο δεύτερο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι ανάμεσα στην παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αποχώρηση με βάση μία «αξιόπιστη συμφωνία» που θα έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου.

Εάν η συμφωνία της πρωθυπουργού εγκριθεί, αυτή η συμφωνία πρέπει να τεθεί προς έγκρισιν σε δημόσια ψηφοφορία, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.

Χθες, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, εάν οι βουλευτές απορρίψουν το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Powered by TUODY Software