Μέι: Brexit χωρίς συμφωνία στις 29/03 μόνο με συναίνεση του Κοινοβουλίου

Μέι: Brexit χωρίς συμφωνία στις 29/03 μόνο με συναίνεση του Κοινοβουλίου

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν εξασφαλίσει τη σαφή συναίνεση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι εάν δεν εγκρίνουν μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Εάν το απορρίψουν και αυτό, η βουλή θα ψηφίσει στις 14 Μαρτίου για το εάν θα ζητήσει μια «σύντομη, περιορισμένη παράταση» στην περίοδο του Άρθρου 50.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν υπάρχει σαφής συναίνεση στη Βουλή (των Κοινοτήτων) για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε σε τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες: η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, μέχρι τις 12 Μαρτίου, η δεύτερη ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου -σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή- στην οποία θα ζητά από τους βουλευτές να εγκρίνουν ή όχι την αποχώρηση χωρίς συμφωνία και η τρίτη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου -εάν οι βουλευτές απορρίψουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία- για το κατά πόσο το κοινοβουλίο επιθυμεί μία σύντομη και περιορισμένης χρονικής διάρκειας παράταση του άρθρου 50. Σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει αυτή την πρόταση, η κυβέρνηση θα αναζητήσει τους τρόπους για την υλοποίησή της.

Όπως τόνισε, η ίδια δεν επιθυμεί την παράταση του άρθρου 50, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο επικίνδυνα όρια. Αναρωτήθηκε τι είδους μηνύματα θα στείλει η Βουλή προς τους ψηφοφόρους, εάν θα πρέπει η Βρετανία να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, στην περίπτωση που υπάρξει παράταση του άρθρου και μετά τον Ιούνιο.

Όπως τέλος δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός, οι όποιες αλλαγές στη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του κοινοβουλίου πριν την όποια ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit.

«Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για αλλαγές…αναφορικά με το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με την ΕΕ, θα τεθούν ενώπιον αυτής της Βουλής (των Κοινοτήτων) πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία».
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software