Brexit: Στο Στρασβούργο η Μέι για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Brexit: Στο Στρασβούργο η Μέι για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αναμένεται να ταξιδέψει στο Στρασβούργο, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο αξιωματούχους του γραφείου της.

Είναι μια ύστατη προσπάθεια από την κ. Μέι να διασώσει την συμφωνία διαζυγίου από την αρνητική ψήφο των βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου και τον εαυτό της από άλλη μία συντριπτική ήττα.

Η Μέι αναμένεται να θέσει την Τρίτη (12.03.2019) την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που διαπραγματεύτηκε η ίδια, σε ψηφοφορία ενώπιον των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, μετά την απόρριψή της κατά πλειοψηφία, τον Ιανουάριο.

“Προφανώς, η πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει την καθοριστικής σημασίας- ψηφοφορία. Όπως αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση, μία ήττα του μεγέθους, όπως αυτή που προηγήθηκε, θα είναι “αποφασιστικής σημασίας” για την Μέι,” έγραψε η Μπεθ Ρίγκμπι του Sky News στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι επέμεινε ότι οι συνομιλίες για την διασφάλιση αλλαγών στην συμφωνία βρίσκονται σε «λεπτό σημείο» και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο.

Ο χρόνος πιέζει την συντηρητική πρωθυπουργό, η οποία δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιτύχει από την πλευρά των Βρυξελλών τις υποχωρήσεις που χρειάζεται για να πείσει την Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει την συμφωνία που εγγυάται ένα συντεταγμένο Brexit.

Καθώς οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες μειώνονται με το πέρασμα των ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε η Τερέζα Μέι θα βρεθεί στο Στρασβούργο σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πολλοί είχαν ελπίσει ότι σε αυτό το στάδιο θα είχαμε φθάσει σε ένα σημείο, ιδιαίτερα πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης», δήλωσε ο Κόβενι αναφερόμενος σε «εμπόδια».

Στο Στρασβούργο βρίσκονται πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε, ωστόσο, την μετακίνηση αυτή.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε από τη πλευρά του ότι «εάν έλθει στο Στρασβούργο, θα είναι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», με τον οποίο η βρετανίδα πρωθυπουργός συνομίλησε ήδη την Δευτέρα (11.03.2019).

Το backstop παραμένει το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να ανοίξει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε διαπραγμάτευση, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε πριν από το σαββατοκύριακο την πρότασή του να δοθεί νομική ισχύς στην επιστολή της 14ης Ιανουαρίου που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στην οποία δίδεται η διαβεβαίωση ότι εάν πρέπει να εφαρμοσθεί το backstop, αυτό θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι στην συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας που προβλέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει μονομερώς από την ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε μόνο η Βόρεια Ιρλανδία να περιληφθεί στην ρύθμιση του backstop, πράγμα που αμέσως απέρριψε το Λονδίνο.

«Έχουμε κάνει εποικοδομητικές προτάσεις, τις οποίες επανέλαβα την Παρασκευή», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εις το εξής, οι διαπραγματεύσεις είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση στο Λονδίνο και το κοινοβούλιο στο Λονδίνο», επέμεινε.

Powered by TUODY Software