Σενάρια για άμεση παραίτηση της Μέι, ενώ το Brexit αναβάλλεται διαρκώς

Σενάρια για άμεση παραίτηση της Μέι, ενώ το Brexit αναβάλλεται διαρκώς

Βαθαίνει η αβεβαιότητα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, καθώς το Brexit οδηγείται από αναβολή σε αναβολή, εν μέσω κοινοβουλευτικών παλινωδιών και ενός "μαραθωνίου" άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να παρουσιάσει σχέδια για την αποχώρησή της, αναφέρουν κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες, καθώς η στρατηγική της για το Brexit παραπαίει. 

Η συμφωνία της Τερέζα Μέι καταψηφίσθηκε δύο φορές και υπαινίχθηκε ότι δεν θα επαναφέρει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία της, αν δεν είναι πεπεισμένη πως θα περάσει.

Επίσης, το γραφείο της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της The Times, σύμφωνα με το οποίο έχουν αρχίσει συζητήσεις για την παραίτηση της, αλλά πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, είπε στο Reuters πως το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο. 

Η Daily Telegraph έγραψε πως ανώτεροι υπουργοί έχουν καλέσει την Μέι να παραιτηθεί και ο ιστότοπος Buzzfeed ανέφερε πως ένα βουλευτής, αρμόδιος για την κομματική πειθαρχία, της είπε να παρουσιάσει στις εφημερίδες σχέδια για την παραίτησή της.

Το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, αναφέρει πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20% πιθανότητες η Μέι να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται πω τo Brexit επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου, πριν η Μέι εξασφαλίσει την Πέμπτη μια παράταση σε συνομιλίες με την ΕΕ.Τώρα η ημερομηνία αποχώρησης είναι η 22α Μαΐου, εφόσον το κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία της πρωθυπουργού. Αν δεν το πράξει, η Βρετανία θα έχει περιθώριο μέχρι τις 12 Απριλίου για να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο ή να αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Διαδηλώσεις για νέο δημοψήφισμα

Στο μεταξύ, Βρετανοί που αντιτίθενται στην αποχώρηση από την ΕΕ, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στο μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ και έκαναν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο πριν καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

Ο Τζέιμς Μακγκρόρι, ο διευθυντής της εκστρατείας People's Vote υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος και ένας από τους οργανωτές της πορείας, δήλωσε πως η εκστρατεία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αποτελεί σήμερα τη μαζικότερη κινητοποίηση στη Βρετανία και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη των κύριων πολιτικών κομμάτων.

Διακόσια τουριστικά λεωφορεία απ' όλη τη Βρετανία έχουν μισθωθεί για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε ποσοστό 52%, υποστήριξαν το Brexit ενώ 16,1 εκατομμύρια, σε ποσοστό 48%, υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.  

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software