Brexit: Συναντήσεις Μέι με "αντάρτες" στην εξοχική της κατοικία

Brexit: Συναντήσεις Μέι με "αντάρτες" στην εξοχική της κατοικία

συνεργάτες της και "αντάρτες" βουλευτές, που τάσσονται υπέρ του Brexit, συναντήθηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην εξοχική κατοικία της για να συζητήσουν τη στρατηγική της και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επαρκής στήριξη προκειμένου η συμφωνία της για την έξοδο από την ΕΕ να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα.

"Η πρωθυπουργός και ένας αριθμός υπουργών της κυβέρνησης συναντήθηκαν σήμερα στο Τσέκερς όπου είχαν εκτενείς συνομιλίες με υψηλόβαθμους συναδέλφους για το Brexit" επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

"Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών εάν υπάρχει επαρκής στήριξη στη Βουλή" για να διεξαχθεί εκ νέου αυτήν την εβδομάδα μια ψηφοφορία για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σημειώνει ότι δεν θα κάνει άλλα σχόλια για τις σημερινές συζητήσεις. 

Η διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας είχε παρουσιασθεί από την Τερέζα Μέι ως το λογικό επακόλουθο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και στη διάρκειά της πέτυχε μια αναβολή του Brexit πέραν της αρχικά προβλεπόμενης ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, ορίζοντας πλέον για τις 12 Απριλίου, το νωρίτερο, τη μοιραία προθεσμία.

Όμως η επικεφαλής των Συντηρητικών προκάλεσε αναταραχή την Παρασκευή αφήνοντας να εννοηθεί πως η ψηφοφορία μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, "αν φανεί πως δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη".

"Θα την υποβάλουμε εκ νέου όταν θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε (την απαραίτητη υποστήριξη)", επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στο BBC, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ.

Ενδεχόμενη απόρριψη του κειμένου μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την Τερέζα Μέι, το κύρος της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Η επικεφαλής των Συντηρητικών επικρίνεται απ' όλες τις πλευρές για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε το Brexit και απειλείται από ελιγμούς που έχουν στόχο την ανατροπή της, γράφουν σήμερα οι Sunday Times, σύμφωνα με τους οποίους μπορεί να δώσει τη θέση της στον φιλοευρωπαίο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος θα αναλάβει έναν προσωρινό ρόλο.

Η Mail on Sunday θεωρεί πως η θέση θα πάει στον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, έναν οπαδό του Brexit. 

"Η κυβέρνηση είναι μπλοκαρισμένη. Η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία καταρρέει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχουμε ανάγκη έναν νέο πρωθυπουργό", έγραψε στο Twitter ο συντηρητικός βουλευτής Τζορτζ Φρίμαν, πρώην σύμβουλος της Μέι. 

Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την παράταση

Η κυβέρνηση αναμένεται να αποκαλύψει αύριο, Δευτέρα, τις προθέσεις της και μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για να προσδιορισθούν οι επιθυμίες του κοινοβουλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Στην περίπτωση που υποβάλει τελικά τη συμφωνία της στους βουλευτές, η Μέι θα πρέπει να υπερβεί δύο εμπόδια, το πρώτο από τα οποία αφορά την ίδια τη δυνατότητα να καταθέσει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας της.

Η ψηφοφορία αυτή, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει αυτή την εβδομάδα, είχε εμποδισθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου για τον λόγο ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παρουσιάσει και πάλι προς ψήφιση το ίδιο κείμενο χωρίς καμιά αλλαγή. Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ μπορεί πάντως να παρουσιασθούν ως νέα στοιχεία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το δεύτερο εμπόδιο μοιάζει αντίθετα με στοίχημα, αφού η πρωθυπουργός πρέπει να πείσει τους βουλευτές να αλλάξουν γνώμη, αφού μάλιστα τους μέμφθηκε σε ομιλία της την Τετάρτη ρίχνοντας σ' αυτούς την ευθύνη για τις αναβολές του Brexit.

Προβλέποντας μια πιθανή απόρριψη, οι 27 έδωσαν στην Μέι μια επιλογή: είτε η συμφωνία ψηφίζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί μια συντεταγμένη έξοδο από την ΕΕ, με μια μικρή αναβολή που ορίσθηκε για τις 22 Μαΐου.

Είτε η συμφωνία απορρίπτεται και το Λονδίνο θα έχει προθεσμία έως τις 12 Απριλίου για να αποφασίσει να οργανώσει ευρωπαϊκές εκλογές, κάτι που θα του επιτρέψει να ζητήσει μια νέα αναβολή. Διαφορετικά θα υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software