ΕΕ: Σύνοδος των χωρών που κινδυνεύουν άμεσα από ένα «no deal Brexit»

ΕΕ: Σύνοδος των χωρών που κινδυνεύουν άμεσα από ένα «no deal Brexit»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε για την Τετάρτη (10.04), στις Βρυξέλλες συνάντηση των χωρών της ΕΕ που θα «επηρεασθούν πιο άμεσα» από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία διαζυγίου, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου.

«Πρόκειται για μια συνάντηση για να προετοιμασθούμε για τις εν δυνάμει συνέπειες ενός Brexit σε διάφορα επίπεδα (τελωνειακά ζητήματα, έλεγχος των συνόρων...)», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή σε ανακοίνωση.

«Η πρωτοβουλία ελήφθη από το Βέλγιο για να συνεδριάσουν οι χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα», υπογραμμίσθηκε.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας περιλαμβάνονται μεταξύ των προσκεκλημένων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 15:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας), πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η παρουσία της Άγγελα Μέρκελ στη σύνοδο αυτή δεν είναι βέβαιη. Η γερμανίδα καγκελάριος πρόκειται να συμμετάσχει νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο σε συνεδρίαση στην Μπούντεσταγκ αφιερωμένη σε ερωτήσεις.

Το Βέλγιο, τα εμπορικά λιμάνια του οποίου βρίσκονται απέναντι από την Αγγλία, θεωρεί πως είναι μια από τις χώρες η οικονομία των οποίων θα πληγεί από μια μη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η βελγική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμασθεί για να καλύψει το κόστος της πρόσληψης από το 2020 χιλιάδων επιπλέον τελωνειακών και αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η κυβέρνηση έχει προβλέψει «όχι λιγότερα από 250 νομοθετικά και κανονιστικά μέτρα», τα οποία έχουν ήδη ληφθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της υιοθέτησης τους, είχε δηλώσει ο Σαρλ Μισέλ στις 28 Μαρτίου, έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο αφιερωμένο στη Brexit.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software