Βρετανία - Huawei: "Βράζει" η αντιπολίτευση κατά του πρώην υπουργού Άμυνας

Βρετανία - Huawei: "Βράζει" η αντιπολίτευση κατά του πρώην υπουργού Άμυνας

Τη διενέργεια πλήρους έρευνας για εγκληματικές πράξεις από την αστυνομία και την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού 'Αμυνας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, ζητούν βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά την απομάκρυνσή του με απόφαση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με την κατηγορία ότι είναι ο υπεύθυνος για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών από την σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν τον ρόλο της εταιρείας Huawei στην εγκατάσταση του νέου δικτύου 5G στη Βρετανία.

Ο πρώην υπουργός 'Αμυνας σε επιστολή του σχετικά με τους λόγους της απόλυσής του διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ανάμειξή του στην διαρροή, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μία εξονυχιστική και επίσημη έρευνα θα αποδείκνυε την αθωότητά του. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, όπως αποκαλύπτονται στο βρετανικό τύπο, ισχυρίστηκε ότι η απομάκρυνσή του είχε πολιτικά κίνητρα και υπονόησε ότι πρόκειται για παγίδα εναντίον του.

Κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν αμφιβολίες για τα «αδιάσειστα στοιχεία» που λέγεται ότι η Τερέζα Μέι, αποκάλυψε στον πρώην υπουργό σε ιδιωτική συνάντηση που είχε μαζί του, και που αποδεικνύουν την ενοχή του.

Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, ζήτησε ίση εφαρμογή του νόμου για τα επίσημη μυστικά του κράτους και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός, εφόσον διαψεύδει τις κατηγορίες εναντίον του, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει τη θέση του. «Ο τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι μία έρευνα για εγκληματικές πράξεις, εάν πράγματι υπήρξε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών» είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, έδωσε χρόνο σήμερα να συζητηθεί επείγουσα ερώτηση του Τομ Γουότσον με την οποία ζητά από την Τερέζα Μέι να παρουσιάσει τα ευρήματα για την διαρροή.

Και ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με μία απόλυση, καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα των υπηρεσιών ασφαλείας να έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε υψηλό επίπεδο.

Ζήτησε επίσης το θέμα να αναλάβει η Μητροπολιτική Αστυνομία για μία πλήρη έρευνα που θα εξετάζει εγκληματικές ενέργειες και παραβίαση του νόμου για τα επίσημα μυστικά.
 

Powered by TUODY Software