Γιούνκερ: Μέγα επίτευγμα η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Γιούνκερ: Μέγα επίτευγμα η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της πενταετούς θητείας της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μπορεί κάποιοι να το θεωρούν «δεδομένο», αλλά «καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τη στιγμή που «ακόμα και πολλά μικρά κράτη μας απαγόρευαν να ασχοληθούμε με την Ελλάδα».

Δήλωσε «περήφανος» για το επίτευγμά του και επισήμανε ότι «το κάναμε μαζί με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε διαφορετικά από ότι το κάνανε άλλοι».

Όπως εξήγησε η διαφορά αυτή έγκειται στο ότι έδειξε σεβασμό στην «αξιοπρέπεια» του ελληνικού λαού, και των φτωχότερων μερίδων του. 

Τέλος, εξήρε την «ανθεκτικότητα» των Ελλήνων, σημειώνοντας πως πιθανότατα άλλοι σε αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσαν να την επιδείξουν. Μπορώ να εμπιστευθώ τον Τραμπ στο θέμα του εμπορίου

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και ότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη χρειάζεται να επιλυθεί σύντομα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις από τότε που συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Ιούλιο.

«Οι άνθρωποι του Λευκοί Οίκου και οι ομάδες μου είναι ήδη σε καθημερινή επαφή με την κυβέρνηση και άρα νομίζω ότι μπορώ να εμπιστευθώ τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι νιώθει πως ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων οικονομικών προβλημάτων σχετίζεται με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

«Εάν οι επενδυτές δεν έχουν την αίσθηση ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί σύντομα, τότε η τάση για επενδύσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε όλο τον κόσμο αποδυναμώνεται», δήλωσε.

Δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λάθος να σιωπήσει το 2016 κατά την εκστρατεία ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση από το μπλοκ, διότι θα είχε διορθώσει τα «ψέματα» που διέσπειρε η πλευρά υπέρ της αποχώρησης.

«Ήταν λάθος να μην παρέμβουμε και να μην εμπλακούμε διότι θα ήμασταν οι μοναδικοί που θα καταστρέφαμε τα ψέματα που κυκλοφόρησαν», είπε.

«Ήταν λάθος που σιώπησα σε μια σημαντική στιγμή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι βασικοί θεσμοί του μπλοκ ακολουθούσαν τη συμβουλή του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που προειδοποίησε κατά της ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software