O BoJo υπόσχεται στους Βρετανούς «υπέρλαμπρο μέλλον μετά το Brexit»

O BoJo υπόσχεται στους Βρετανούς «υπέρλαμπρο μέλλον μετά το Brexit»

Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να μπορεί να σταματήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον τενόρο του Brexit, στην κούρσα προς την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Φαβορί των bookmakers, ο Τζόνσον υπόσχεται στους Βρετανούς ένα ένδοξο μέλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι έτοιμος για ένα μπρα-ντε-φερ με τις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο Τζόνσον απειλεί να μην πληρώσει τον λογαριασμό του διαζυγίου με την Ενωση - ένα ποσόν που υπολογίζεται στα 40 έως 45 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν οι Βρυξέλλες δεν αποδεχθούν να συμφωνήσουν σε καλύτερους όρους για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι φίλοι και εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι τα χρήματα θα παρακρατηθούν μέχρι αποκτήσουμε περισσότερη σαφήνεια για την οδό που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Bojo σε συνέντευξή του στους Sunday Times.

Μία τοποθέτηση που κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των ευρωπαίων ηγετών.

«Η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων συνιστά αθέτηση διεθνούς δέσμευσης και ισοδυναμεί με στάση πληρωμών, με τις συνέπειες που γνωρίζουμε», είναι η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες το περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται επίσης μείωση φόρων για τους Βρετανούς που έχουν εισόδημα άνω των 50.000 λιρών (56.000 ευρώ), ένα μέτρο το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 9,6 δισεκατομμύρια στερλίνες (10,8 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως και θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια που έχουν εξοικονομηθεί και προορίζονται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Υποσχόμενος να είναι αδιάλλακτος με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενωτικός στην χώρα του, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται ως ο μόνος ικανός να εμποδίσει την πλήρη κατάρρευση των Τόρις εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του Κόμματος του Brexit και του Εργατικού Κόμματος.

Το κόμμα των Τόρις βρίσκεται πράγματι σε δεινή θέση: κατέλαβε την ταπεινωτική πέμπτη θέση στις ευρωεκλογές και δεν θα έφθανε, σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, παρά στην τέταρτη θέση, με το 18% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση Yougov για τη πρόθεση ψήφου των Βρετανών που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουνίου.

Η επιβίωση του κόμματος θα εξαρτηθεί από την ικανότητα, ή μη, του επόμενου ηγέτη των Τόρις να υλοποιήσει το Brexit , τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, όταν το στρατόπεδο της αποχώρησης κέρδισε με το 52% των ψήφων.

Στην μάχη των συντηρητικών για την εξουσία, το «μεγάλο θέμα, προφανώς, είναι το Brexit», δήλωσε στο AFP ο Tim Bale καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Σειρά από μπούρδες...

«Ο Μπόρις Τζόνσον έχει μεγάλες πιθανότητες να νικήσει στην εκλογή διότι προσφέρει στα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αυτό που θέλουν (...) ένα Brexit χωρίς συμφωνία», προσθέτει ο καθηγητής. «Το εάν θα το καταφέρει είναι άλλο θέμα».

Ξεκινώντας σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία, οι δύο μεγάλοι του αντίπαλοι, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ και ο υπουργός Εξωτερικών Τζέμερι Χαντ, θα επενδύσουν στην «σοβαρότητά» τους απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον, που έμεινε στην ιστορία για μία σειρά από μπούρδες ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο επόμενος ηγέτης των Tόρις θα πρέπει να διαθέτει την «τέχνη της διαπραγμάτευσης» και όχι την τέχνη της «ανόητης ρητορικής», θα είναι η τοποθέτηση του Τζέρεμι Χαντ.

Αυτό το σαββατοκύριακο, ο Τζέρεμι Χαντ δήλωσε «απολύτως βέβαιος ότι εάν υιοθετήσουμε την ορθή προσέγγιση, οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν», λέγοντας ότι βασίζεται σε μία συνομιλία που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο.

Ωστόσο, οι 27 επιμένουν ότι δεν θα αγγίξουν την συμφωνία της αποχώρησης, η οποία συνομολογήθηκε τον Νοέμβριο ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και απορρίφθηκε τρεις φορές από τους βρετανούς βουλευτές.

Οι απόπειρες του Μάικλ Γκόουβ να παρουσιασθεί ως αξιόπιστη εναλλακτική μάλλον θα προσκρούσουν στην πολεμική που δημιούργησε η παραδοχή του ότι κατανάλωσε κοκαΐνη πριν από 20 χρόνια.

Ξεκινώντας σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία, ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι, εάν γίνει πρωθυπουργός, θα επιδιώξει μία συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προσφερθεί να καταβάλει το νέο κόστος που θα σήμαινε η εγκατάσταση «ενός νέου συστήματος» που θα διασφάλιζε ότι τα ιρλανδικά σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά. «Αν και η αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι ... είναι επιτακτικό να εστιάσουμε στην συμφωνία».

Οσο για την έτερη υποψήφια για την ηγεσία, την Αντρεα Λίντσομ, δήλωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει μία «συντεταγμένη έξοδο» από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

Η Λίντσομ θεωρεί ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επιδιώξουν συμφωνία μόνο για «τα στοιχεία της συμφωνίας αποχώρησης που θα μπορούν να επικυρωθούν από την Βουλή των Κοινοτήτων» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Οι συντηρητικοί βουλευτές θα αποκλείσουν υποψήφιους σε μία σειρά από ψηφοφορίες μέχρι να μείνουν μόνο δύο. Ανάμεσα στους δύο θα κληθούν να επιλέξουν τα 160.000 μέλη του κόμματος τον νικητή που θα αναλάβει τα ηνία των Τόρις και της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software