Ο Ερντογάν εγκλωβισμένος: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ και Κύπρο

Ο Ερντογάν εγκλωβισμένος: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ και Κύπρο

Η ακύρωση 39 προγραμματισμέων προεκλογικών συγκεντρώσεων και μάλιστα για ένα ζήτημα στο οποίο έδωσε μεγάλο αγώνα, όπως είναι η επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι για την Τουρκία αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 Η συνεδρίαση θα κινηθεί σε δύο άξονες, αμφότεροι μεγάλης σημασίας για την Άγκυρα. Ο πρώτος είναι η... κατρακύλα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και ο αποκλεισμός περαιτέρω τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα αμερικανικά μαχητικά F-35 που προκύπτει εξαιτίας της συμφωνίας της Τουρκίας να προχωρήσει κανονικά στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα. 

Είναι προφανές ότι όσο και να φωνάζει η Άγκυρα και να δηλώνει ότι δεν δέχεται απειλές για κυρώσεις, ποτέ δεν θα μπορέσει να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έχοντας απέναντί της τον άλλοτε ισχυρότερό της σύμμαχο. Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αλλάξει στάση - κάτι που όπως φαίνεται δύσκολα θα συμβεί - και επιμείνει στην αγορά του S-400, θα επέλθει σημαντικότατη ρήξη στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ η οποία θα έχει συνέπειες που προφανώς θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του Ερντογάν στην εξουσία και τη δυναμική της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, πρόκειται να έχει σήμερα συζητήσεις επί του θέματος με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ «για να δούμε τι πρόοδο έχουμε σημειώσει». Κι όπου πρόοδος, βάλτε τι έχει κάνει η Άγκυρα σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο Σάναχαν στον Ακάρ την περασμένη Παρασκευή, όπου μεταξύ άλλων του διεμήνυε ότι σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν ακυρώσει τη συμφωνία για αγορά S-400 από τη Μόσχα, δεν θα της επιτραπεί η παραλαβή των F-35, ενώ θα σταματήσει και η εκπαίδευση των τούρκων χειριστών.  

Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει κάτι ουσιαστικό να απαντήσει, ούσα μάλιστα σοβαρά εγκλωβισμένη από τη συμφωνία Ερντογάν - Πούτιν που όπως δηλώνει η Μόσχα «είναι τελειωμένη και αφορά στην άμεση παράδοση του πυραυλικού συστήματος»

Και ξαφνικά πρόβλημα και με την Κύπρο

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε και το οποίο είναι μάλιστα υψίστης σημασίας για την Τουρκία, ήταν μη αναμενόμενο. Η γειτονική χώρα είχε μάθει εδώ και καιρό ότι μπορεί να αλωνίζει και να απειλεί την Κύπρο σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις, χωρίς να έχει ηχηρή ανταπάντηση. Τουλάχιστον στην πράξη. Και αυτό που συνέβη προφανώς και της προκάλεσε έκπληξη. 

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα πληρώματα των σκαφών που συμμετέχουν στις τουρκικές γεωτρήσεις ενόχλησε έντονα Άγκυρα και Κατεχόμενα. 

Στη σημερινή συνεδρίαση του, το τουρκικό υπουργικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στην απρόσμενη αυτή κίνηση της Κύπρου και οι πληροφορίες του κυπριακού Τύπου κάνουν λόγο για τόσο έντονη ενόχληση της άλλης πλευράς, που θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Μένει να δούμε τι μορφή θα έχουν. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της κυπριακής «Καθημερινής», ένα από τα σενάρια που εξετάζει ο Ερντογάν είναι η έκδοση ενταλμάτων για τα πληρώματα ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της Κύπρου ή ο περιορισμός ή ακόμη και η διακοπή των εργασιών ξένων εταιριών που εμπλέκονται στη διένεξη της ΑΟΖ στα τουρκικά εδάφη. 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software