Νορβηγία: Ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια 100.000 φορές άνω του ορίου

Νορβηγία: Ανιχνεύθηκε ραδιενέργεια 100.000 φορές άνω του ορίου

Υπερβαίνουν κατά 100.000 φορές το επιτρεπτό όριο τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο σημείο που βρίσκεται το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-278 Komsomolets, το οποίο βυθίστηκε στη θάλασσα της Νορβηγίας το 1989.

Ωστόσο, η ραδιενεργός μόλυνση δεν συνιστά απειλή για τον άνθρωπο.

Την εκτίμηση αυτή μετέδωσε το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 επικαλούμενο επιστήμονες που συμμετείχαν στην πρώτη κοινή ρωσο-νορβηγική αποστολή έρευνας του βυθισμένου υποβρυχίου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Η ανάλυση των πρώτων δειγμάτων νερού που ελήφθησαν από τον σωλήνα εξαερισμού του υποβρυχίου έδειξε ότι η διαρροή ραδιενέργειας από το βυθισμένο υποβρύχιο συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τους Νορβηγούς επιστήμονες, τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων είναι μερικές φορές πιο υψηλά από τα επίπεδα που κατέγραψε η ρωσική αποστολή το 2007.

Οι επιστήμονες, μελετώντας το κουφάρι του υποβρυχίου, είδαν ότι από την οπή στον θάλαμο εξαερισμού κατά καιρούς αναδύεται ένα νέφος σκόνης.

Ακόμα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η οπή αυτή σχετίζεται άμεσα με τον αντιδραστήρα του υποβρυχίου, ενώ το νέφος προκαλείται από τα υπόγεια ρεύματα.

Κατά την διάρκεια των ερευνών το βαθυσκάφος Aegir 6000 έβγαλε τις πρώτες φωτογραφίες του υποβρυχίου Kosmomolets που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το υποβρύχιο που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας επί 30 χρόνια, σε βάθος 1665 μέτρων, έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Το ρωσικό υποβρύχιο βυθίστηκε στις 7 Απριλίου 1989, μετά από φωτιά. Από τα 69 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους τα 42.

Πηγή: lykavitos.gr

Powered by TUODY Software