Γαλλία: Τα Γιλέκα παραμένουν στο δρόμο... κι έρχονται κι άλλοι

Γαλλία: Τα Γιλέκα παραμένουν στο δρόμο... κι έρχονται κι άλλοι

Η δυναμική παρουσία των Κίτρινων Γιλέκων στην Νάντη και σε άλλες πόλεις, δείχνουν ότι το κίνημα διαμαρτυρίας μπορεί να αποδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν παραιτείται.

Επίκειται δυναμική επιστροφή;

Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι νέες διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 2.000 άνθρωποι, αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία και τελικά οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε 35 συλλήψεις.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τον πρόεδρο Μακρόν, λόγω των σχεδιαζόμενων μαζικών κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του.

Διαδηλώσεις έγιναν και στο Παρίσι και στο Μπορντώ.

Η Νάντη όμως, πόλη τραυματισμένη από τον πνιγμό στον Λίγηρα ποταμό, του 24χρονου Στηβ (Steve Caniço), ύστερα από έφοδο της αστυνομίας τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στη Γιορτή της Μουσικής, είχε ορισθεί ως το επίκεντρο διαμαρτυρίας, τόσο για τα Κίτρινα Γιλέκα όσο και για όσους διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας.

 Η χλιαρή κινητοποίηση στις άλλες γαλλικές πόλεις και η εικόνα του κίτρινου των γιλέκων που σιγά σιγά δείχνει να αντικαθίσταται από το μαύρο, θέτει το ερώτημα κατά πόσο το κίνημα έχει πλέον αποδυναμωθεί.

«Έχει εξασθενίσει, μα δεν έχει ηττηθεί» εκτιμούν οι πιο ένθερμοι και υπογραμμίζουν το νέο κάλεσμα με πανό αλλά και μέσω Facebook όπου προαναγγέλλεται για το ερχόμενο Σάββατο: «Όλη η Γαλλία στο Παρίσι, για την πράξη 45» των κίτρινων γιλέκων.

Έτσι ο υπόλοιπος Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι θερμός για τη κυβέρνηση που ετοιμάζει τη μεγάλη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Αύριο, σε αντίδραση στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, κατεβαίνουν στους δρόμους δικηγόροι, πιλότοι και νοσηλευτές, τη δε Τρίτη, καλεί σε γενική κινητοποίηση το αριστερό συνδικάτο CGT.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software