Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου

Βόρεια Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου

Στις 12 Απριλίου 2020 θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, το βράδυ της Κυριακής (20.10.2019), με φόντο το γαλλικό βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές

Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή "ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου".Έπειτα από ένα θρίλερ στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, Σκόπια, με τη συμμετοχή του προέδρου Σέβο Πενταρόφσκι, και των αρχηγών επτά πολιτικών κομμάτων, αποφασίστηκε οι πρόωρες εκλογές που είχε προαναγγείλει ο Ζόραν Ζάεφ να διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020.

"Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Όπως δήλωσε ο Ζάεφ μετά το πέρας της συνάντησης, "η δική μας (σ.σ.: του κόμματός του, SDSM) πρόταση ήταν οι πρόωρες εκλογές να γίνουν στις 22 ή στις 29 Δεκεμβρίου, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για τη χώρα. Η αντιπολίτευση προέβαλε αντιρρήσεις και στο τραπέζι έπεσαν και οι εξής ημερομηνίες: 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου και 12 Απριλίου".

"Τελικά, όλοι συμφωνήσαμε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου 2020", κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο λόγος που η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε τις αρχικές ημερομηνίες που πρότεινε ο Ζάεφ ήταν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημερών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

"Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει τη διακυβέρνηση στις 3 Ιανουαρίου και θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές", είπε ακόμα ο Ζόραν Ζάεφ, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη χώρα. "Είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα προς τον εκδημοκρατισμό", τόνισε ο απερχόμενος, πλέον, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε πως "ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι σημείωσε πως "η 12η Απριλίου είναι μια αποδεκτή ημερομηνία για εμάς και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε μια δημοκρατική διαδικασία. Συζητήσαμε και παραθέσαμε όλες τις διαφωνίες μας. Αποφασίσαμε από κοινού για την ημερομηνία των εκλογών". 


Η σύσκεψη

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πραγματοποιήθηκε με φόντο τον πολιτικό αναβρασμό στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το γαλλικό βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η έκτακτη σύσκεψη, ξεκίνησε στις 6 ώρα Ελλάδος υπό τον πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι και ολοκληρώθηκε μετά από 4, περίπου, ώρες. 

Η τοπική ιστοσελίδα Alsat-m.tv ανέφερε πως έπειτα από μιάμιση ώρα, περίπου, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης, στο οποίο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών. 


Ο Πενταρόφσκι, στη διάρκεια της διακοπής, τόνισε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους πολιτικούς ηγέτες πως η χώρα θα συνεχίσει στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανεξάρτητα από την πρόσφατη θέση που υιοθέτησε η ΕΕ.

Στο θέμα των πιθανών βουλευτικών εκλογών, ο Πενταρόφσκι είπε πως "δεν αποτελεί αρμοδιότητά μου, να πως αν πρέπει να έχουμε βουλευτικές εκλογές και πότε αυτές πρέπει να γίνουν. Η αποψή μου, ωστόσο, είναι πως αυτές πρέπει να συνταχθούν με τις δημοκρατικές αρχές που μας χαρακτηρίζουν σαν χώρα εδώ και χρόνια".

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, ζητούσαν εδώ και μερικούς μήνες εκλογές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Ζάεφ για σκάνδαλα διαφθοράς και αδυναμία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το Σάββατο (19.10.2019) ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε "ιστορικό λάθος" την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.

Σημείωσε, δε, ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι αναγκαία, μετά την στάση της ΕΕ. 

"Μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει, πλέον, το μέλλον της χώρας", τόνισε ο κ. Ζάεφ, εκτιμώντας ότι αυτή η αρνητική απόφαση έχει δημιουργήσει αίσθημα μεγάλης απογοήτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και πως διαμορφώνονται νέα δεδομένα.

Διαβάστε: Γερμανικά ΜΜΕ κατά Βρυξελλών και Μακρόν για Β. Μακεδονία: "Άλλαξαν ως και την ονομασία τους"...Διαβάστε: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Ζάεφ μετά το "όχι" της ΕΕ: Είμαι οργισμένος, το ίδιο και ο λαός

Ο κ. Ζάεφ δεν διευκρίνισε πότε θα γίνουν οι εκλογές, καθώς σημείωσε ότι πρέπει πρώτα να κάνει διαβουλεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους του και με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Ένα πιθανό σενάριο είναι οι κάλπες να στηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πάντως, στις δημοσκοπήσεις το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO είναι ενισχυμένο και διευρύνει το προβάδισμά του, καθώς ο Ζάεφ είχε στηρίξει το πολιτικό αφήγημά του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ η κυβέρνησή του πλήττεται και από σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν την κίνηση της Γαλλίας "ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, για να δικαιολογήσει τη στάση του χαρακτήρισε τους μηχανισμούς διεύρυνσης της ΕΕ "αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς" και υποστήριξε πως μέχρι να αναθεωρηθούν οι εν λόγω μηχανισμοί θα είναι αρνητικός στην ένταξη νέων κρατών στην Ένωση.

"Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μολονότι τόσο η Β. Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν.

Powered by TUODY Software